Prometheus logo
linkerzijde



Jan Siebelink (20 maart 2003)

Jan Siebelink werd in 1938 geboren te Velp als zoon van een bloemenkweker. Hij groeide op in een orthodox protestants milieu.
Na de mulo ging hij naar de Rijkskweekschool te Arnhem.

Siebelink ontvlucht het harde kwekersbestaan door te leren en te lezen. Tijdens zijn officiersopleiding bij de luchtmacht haalt hij de akte Frans en begint daarna aan zijn doctoraal in Leiden. In 1972 sluit hij zijn studie met goed gevolg af en is dan inmiddels werkzaam aan het Marnix-college te Ede.

Gedurende zijn studie komt Siebelink in aanraking met F. Huysmans, een decadente negentiende-eeuwse schrijver die tot de kringen van Zola behoorde. Siebelink is zo verzot op het boek dat hij besluit het te vertalen en het komt in 1970 uit onder de titel Tegen de kee.r Het boek krijgt daarna een cultstatus.

Jan Siebelink debuteerde in 1975 met de verhalenbundel Nachtschade. Deze bundel wordt goed besproken en een aantal critici legt de koppeling naar het werk van Huysmans, voornamelijk vanwege de zwartromantische noties over verval en dood. Siebelink laat dan al merken dat hij zich weinig thuisvoelt bij zijn anekdotisch-realistische generatiegenoten.

Met de roman De herfst zal schitterend zijn breekt Jan Siebelink in 1980 definitief door. Zijn thematiek lijkt enigszins op die van Maarten ’t Hart; ook bij Siebelink speelt het zware geloof van zijn familie een belangrijke rol. Voor de roman De overkant van de rivier (1990), waarin het zware lot eindelijk wordt aanvaard, ontvangt hij vervolgens de F.Bordewijkprijs.

Naast verhalen, novellen en romans schreef Siebelink artikelen in De Haagse Post, Vrij Nederland en De Tijd, met name over Franse schrijvers. Veel van deze verhalen/essays zijn later gebundeld in De reptiele geest (1981) en De prins van nachtelijk Parijs (1985).

Siebelink heeft drie passies die met het buitenleven te maken hebben: honden (Mijn leven met Tikker), wandelen en fietsen (Pijn is genot). In 2003 verschijnt een nieuw boek over wielrennen Eerlijke mannen op de fiets.

Margaretha (2002), de nieuwste roman van Jan Siebelink , werd met bijzonder veel enthousiasme ontvangen.

Margaretha
Jan Siebelink beschrijft het leven van Margaretha van Parma, de dochter van Karel V. Vanuit het perspectief van deze opvallende vrouw, verbeten op zoek naar zichzelf, geeft hij tegelijk een levendig portret van de zestiende eeuw.
Als tienjarige trouwt Margaretha van Parma (1522-1586) met Alessandro de Medici, die na een jaar wordt vermoord. Haar daarop volgende verbintenis met de hertog van Parma is een mislukking. De grootse inhuldiging te Brussel, waar haar vader afstand deed van de troon, blijft het hoogtepunt van haar leven. Ruim acht jaar zal zij aan het Brusselse hof verblijven: een vrouw temidden van mannen. Margaretha kent opwellingen van onvrede tegen de dienstbaarheid aan de dynastie van de Habsburgers, maar onder druk van haar overigens aanbeden vader zal zij altijd weer toegeven.
Enkele jaren voor haar dood kiest ze, oud, ziek, teleurgesteld, definitief voor de vrijheid: een isolement in de Abruzzen, slechts omringd door enkele getrouwen.
(achterflap boek)
enkele andere werken:
Verdwaald gezin (1993) roman
Laatste schooldag (1994) roman
Vera (1997) roman